Сряда 17, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 27.11.2020г.

ЗАПОВЕД ЗА ОБУЧЕНИЕ ОТ РАЗСТОЯНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА(ОРЕС)

СРЕДНО  УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ”

С.КАРАМАНЦИ, ОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ , ОБЛАСТ ХАСКОВО

6372       с. Караманци,  ул. „Първа” №25,  тел.:.03709-2266,  e-mail.:sou_karamanci@abv.bg

 

 

З А П О В Е Д

№ 148/27.11.2020 г.

На основание чл. 259, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, чл. 7, ал. 1 и чл. 20, ал. 3 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и  Решение на Народното събрание от 3.04.2020 г. за удължаването му, в изпълнение т. 2 и т. 6 от Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки ,Решение №855 на Министерски съвет от 25.11.2020 г.и Заповед РД-01-677/25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването, и Заповед № РД 09-3158/11.11.2020 г. на министъра на образованието и науката за създаване на подходяща организация за осъществяване на обучение от разстояние в електронна среда

НАРЕЖДАМ:

 

  1. Всички педагогически специалисти, съгласно приложения списък, да преминат към работа в ОРЕС за изпълнение на служебните им задължения, за организиране и провеждане на обучение и подкрепа за личностно развитие на децата и учениците, на които преподават, подкрепят или консултират.
  2. Педагогическите специалисти по т. 1 осъществяват обучението, консултирането и подкрепата за личностно развитие на учениците от училището в рамките на трудовото си правоотношение в дома си или избрано от тях друго помещение извън училището.
  3. При обективна невъзможност на педагогическите специалисти да извършват работата си от дома могат да изпълняват служебните си задължения в сградата на образователната институция (напр. компютърен кабинет, кабинетите по английски и български език) при засилена дезинфекция и спазване на противоепидемичните разпоредби и задължително използване на лични предпазни средства.
  4. Обучението от разстояние в електронна среда обхваща самия образователен процес: подготовката на учебни материали и образователни ресурси, онлайн консултации с ученици и родители, проверка и отчитане изпълнението на възложени задачи, обратна връзка с учениците/родителите и др.
  5. Обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии:

5.1. електронния дневник;

5.2 електронната  платформа Майкрософт тиймс;

5.3. различни приложения,  инструменти, ресурси (Yotube , Уча.се) ;

5.4. електронните варианти на учебници и електронните ресурси на редица доставчици ;

5.5. социалните мрежи чрез групите на класовете, (вайбър, месинджър при невъзможност да се обучава в платформата Майкрософт тиймс) .

  1. Обучението да се организира от всеки учител като се редуват уроци за нови знания чрез синхронна и асинхронна форма с упражнения, повторение, обобщение и др. и по-пълноценно се използват възможностите на проектно-базираното обучение при обща дневна натовареност на учениците, включително времето им за работа извън електронна среда:

6.1. до 6 астрономически часа на учениците от 1.до 7. клас;

6.2. до 7 астрономически часа на учениците от 8. до 11. клас.

  1. За изпълнението на дневната натовареност на учениците по т. 6, разпределението на часовете за обучение от разстояние да се координира между учителите на съответната паралелка, за да се изключи струпване на часове. Договореното разпределение на часовете може и да не повтаря седмичното разписание.

7.1. Учебните занятия да се провеждат по седмичното разписание на часовете, съгласно приложения график. Продължителността на дистанционния учебния час за всички видове подготовка при синхронно обучение от разстояние в електронна среда не може да надвишава:

  1. двадесет минути - в началния етап;
  2. тридесет минути - в прогимназиалния етап;
  3. четиридесет минути - в гимназиалната степен.

 

  1. Обучението е насочено към придобиване на общообразователна подготовка и професионална подготовка.
  2. За времето на осъществяване на обучение от разстояние в електронна среда разпоредбите за текущо оценяване по смисъла на Наредба № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците се прилагат ако и доколкото е възможно. Учителите може да осъществяват текущи изпитвания за установяване на постигнатите резултати и по своя преценка да поставя текущи оценки, вкл. и в училищната документация. Учителите може да продължат да водят бележки за ангажираността, активността, резултатите от работата и напредъка на съответния ученик и при необходимост да предоставят обратна връзка на родителите.

9.1. Класни и контролни работи може да се провеждат само при наличие на технически условия, гарантиращи безпроблемно и обективно протичане в определения период от време.

  1. Когато са налице обективни пречки за неосъществяване на обучение в електронна среда от разстояние, може да се прилага друг подходящ начин, за което педагогическият специалист уведомява директора на училището.

10.1 Обучението в дистанционна форма се осъществява с помощта на информационните и комуникационните технологии чрез синхронни учебни часове. За целта всеки ученик следва да разполага с интернет и с устройство, позволяващо му активно участие във виртуалната класна стая. Обучението се отразява чрез вписване на отсъствия и текущи оценки в електронен дневник в училището, което осъществява дистанционното обучение, като достъп за четене на информацията от електронния дневник има и директорът на училището, в което е записан съответният ученик.

10.2.За учениците без интернет учителите да подготвят седмични задания, разпределени за всеки ден от седмицата  (съобразно седмичното разписание на часовете) и комплектовани по всички предмети- за всеки ученик поименно по един комплект. Същите се изпращат на класния ръководител, а той ги изпраща комплектовани на директора на училишето).За учениците от селата да пътува автобус по график в понеделник . Следващия понеделник ще върнат решените задания и ще получат новия комплект за следващата седмица.

 

  1. Педагогическите специалисти по т. 1 са на разположение на електронна поща, мобилен телефон и др.
  2. За работен ден да се счита ден, в който са отработени не по-малко от пет астрономически часа или 25 астрономически часа седмично при работна седмица от 5 работни дни, в т.ч. организация, подготовка на учебно съдържание, обучение, комуникация с родители и ученици, консултативна и корекционна дейност. При намалена продължителност на работното време изискването се прилага пропорционално.

12.1. Дни­те в пе­ри­о­да 30 ноември-18 декември 2020 г. включи­тел­но, се от­чи­тат от пе­да­го­ги­чес­ки­те спе­ци­а­лис­ти ка­то ра­бот­ни, без да се при­ла­га изис­к­ва­не­то по т. 12, ка­то в рам­ки­те на уго­во­ре­на­та про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме мо­же да не се из­вър­ш­ва пря­ка ра­бо­та с уче­ни­ци­те, а да се из­вър­ш­ват ме­то­ди­чес­ки, ор­га­ни­за­ци­он­ни и ко­ор­ди­на­ци­он­ни дей­нос­ти за пос­ти­га­не на по-ефек­тив­ни ре­зул­та­ти, обу­че­ния, са­мо­о­бу­че­ние и др.

12.2. В пе­ри­о­да 30 ноември-21 декември 2020 г. на уче­ни­ци­те мо­же да се пред­ло­жат дей­нос­ти за об­ща под­к­ре­па за лич­нос­т­но раз­ви­тие, за под­дър­жа­не на фи­зи­чес­ка ак­тив­ност, за раз­ви­тие на со­ци­ал­ни и граж­дан­с­ки уме­ния, пси­хо­ло­ги­чес­ка под­к­ре­па, твор­чес­ки дей­нос­ти и др.

  1. 13. Педагогическите специалисти да отчитат работното си време за работа в дома в карта за отчитане на работно време в условията на извънредно положение, която се попълва ежедневно не по-късно от 17.00 ч.
  2. За дните, отчетени като работни в домашна среда, на лицата се дължи уговореното в трудовия договор трудово възнаграждение.
  3. Педагогически специалисти, които са в невъзможност да изпълняват служебните си задължения от дома и/или от територията на училището ползват платен/неплатен годишен отпуск при условията на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Настоящата заповед влиза в сила от 30.11.2020 г.. и се прилага до 21.12.2020 г. или до второ нареждане.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на педагогическите специалисти по т. 1 срещу подпис от Фатмегюл Зафер – на длъжност педагогически съветник.

Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществявам лично.

Приложение: Списък на педагогическите специалисти в Средно училище ,,Христо Ботев“ , които ще работят от разстояние в електронна среда.

ДИРЕКТОР: ............................

(Айхан Шабан)

 

Сподели: